Special Yoga

Yoga voor mensen met een verstandelijke beperking.

Op emotioneel en verstandelijk gebied liggen kinderen en mensen met een verstandelijke beperking grotendeels op hetzelfde niveau.
In de verstandelijk gehandicapte huist dan ook nog steeds het kind, ook al zit het in een volwassen lichaam.

Yoga is voor hen een leuke manier om op een ongedwongen en speelse wijze zichzelf te leren kennen, in contact te komen met hun lichaam, van binnen maar ook van buiten.
Ze maken spelenderwijs kennis met yoga.

Het speelse element en verbeeldingskracht is voor hen erg belangrijk en vormt dan ook het uitgangspunt van de les.
De lessen worden speels gebracht, door middel van themalessen zoals ‘ik vind je aardig’, ‘het lichaam’, maar ook thema’s als ‘ziek’ en ‘samen’.

Een les heeft de onderstaande onderdelen:

–  Meditatie/concentratie oefeningen.
Ze leren om hun hoofd even lekker leeg te maken van (negatieve) gedachten. Ze krijgen meer controle over het denken, meer rust in zichzelf.
Door deze oefeningen worden ze rustiger en kunnen ze zich beter concentreren. Ze staan even stil bij wat ze voelen en denken.

Ademhalingsoefeningen.
Dit werkt kalmerend en zo leren kinderen om op een juiste manier te ademen. De aandacht wordt naar binnen gebracht.
Wanneer kinderen druk of onrustig zijn, schiet de ademhaling omhoog. Door de verschillende oefeningen wordt de adem weer naar de buik gebracht, naar het rustpunt.
Het helpt hen om rust te ervaren/krijgen bij angstgevoelens of gespannenheid.

Visualisatieoefeningen.
Kinderen kunnen hun verbeelding (fantasie) toepassen, het dagelijkse, drukke leventje even buitensluiten. Ze krijgen de kans zich even in zichzelf terug te trekken en hun binnenwereldje te verkennen.
Door de verschillende visualisatieverhalen leren ze over waarheid, eerlijkheid en liefde.

Yogahoudingen.
Het bewust en geconcentreerd bezig zijn met de verschillende oefeningen (die vaak allemaal een dierennaam hebben) en houdingen stimuleert het zelfvertrouwen en laat bewustzijn groeien.
Het maakt ze fysiek soepeler, sterker en leren ze hun eigen kracht kennen door te voelen wat er in het lichaam gebeurt (wat voel ik en waar liggen mijn grenzen).
Spanningen in het lichaam zullen verminderen en ze krijgen plezier in bewegen.

Ontspanningsoefeningen.
Zowel lichaam en geest ontspannen waardoor ze helder gaan denken en dat eventuele spanningen losgelaten kunnen worden. Ze komen tot rust en het helpt om slapeloosheid tegen te gaan.

Ook spel en dans of het kleuren van een mandala kan tot een lesonderdeel behoren.

Tijdens de les is er voldoende ruimte voor een (kring)gesprek. Gevoelens en ervaringen worden met elkaar besproken. Leuke, maar ook minder leuke.
Zo leren ze te luisteren, respecteren en relativeren. Ze worden zich meer bewust van zichzelf en hun omgeving.
Op den duur zullen ze zich veilig voelen in plaats van verlegen of onzeker.

Special Yoga heeft dus op verschillende gebieden een positief effect.
De diepgaande betekenis achter yoga zal vast ontgaan, maar het allerbelangrijkste is en blijft dat ze zich allemaal goed voelen, lekker in hun vel zitten en vooral plezier hebben in yoga.
Ze zijn bezig met zichzelf, met hun lichaam. Ze leren niet alleen hoe te ontspannen, maar ze leren ook bij zichzelf allerlei gevoelens te herkennen. Hierdoor zal hun eigenwaarde groeien, het zelfvertrouwen groeit en ieders eigenheid blijft behouden.